dec 2005, Daphne van Doornspeek.

“Och, het is wel leuk dat er een prijs aan verbonden zit”

Menu

Groot Dictee

Groene Boekje

Voorpagina

Dat zijn Victor’s woorden. Victor van Swam heeft samen met zijn moeder mee gedaan aan het op het Pax Christi georganiseerde Nederlands Groot Dictee. Hij had slechts 41 fouten, en is daarmee eerste geworden in de categorie leerlingen. Zijn moeder, Dorothé van Swam, is met slechts 28 fouten 1e geworden in de categorie volwassenen. Reden genoeg voor een interview met Victor.

Als ik hem vraag hoe Victor het dictee heeft voorbereid, zegt hij heel nonchalant: ik heb het groene boekje even doorgekeken. Verder scheelde het wel dat we net een spellingtoets op school hebben gehad. Verder heb ik er niet veel aan gedaan hoor.
Victor heeft gewoon gekeken tijdens de toets hoe je het schrijft en niet naar de betekenis. Hij had dan ook geen idee wat bijvoorbeeld een tweezitscrapaudtje is, of een jansaliegeest. Eerlijk gezegd vind ik dat ook niet gek!
Er was niet zo heel veel pers aanwezig tijdens het dictee. Alleen een fotograaf en een journalist. Ze hebben zelf ook braaf meegedaan. Het dictee verliep uiterst rustig. Er was een zeer geconcentreerde sfeer. Victor vond het wel spannend. Hij denkt dat als je daar zit, dat de druk dan groter is, dan als je relaxed thuis zit. Op zo’n avond is er meer competitie.
Victor is op zich wel goed in dictee, ondanks dat hij weinig leest. Hij heeft meegedaan omdat zijn moeder vroeg of hij zin had om ook mee te doen. En dat vond Victor wel goed. 

De fout die in het dictee zat, had Victor eigenlijk fout. De nieuwe spellingregels vindt hij fijner, want de vele uitzonderingen gaan er vanaf. De dictees werden uitgewisseld en dus door iemand anders in de zaal nagekeken. De beste 3 werden nog eens extra nagekeken door docenten van de Pax Christi.

Aan het einde laat hij heel bescheiden zijn prijs zien: de gouden speld. Ach, hij is er best trots op. Als ik hem vraag of hij volgend jaar weer mee gaat doen, dan antwoord hij: jawel, ik ben tenslotte de titelverdediger!

TOP