juni 2005.

Dirkje van de Dijk is het pseudoniem voor Jacqueline Donkers (1959). Er is nu een selectie als boek uitgebracht met columns uit de eerste periode. Negenenvijftig korte stukjes over zaken uit het dagelijkse leven die haar op dat moment het meest bezighielden, haar gezinsleven, het opgroeien van de kinderen, de seizoenen, de natuur om het huis, haar werk, actualiteit ver weg en dichtbij.

Menu

De Waalkanter

Voorpagina


OVER DE SCHRIJFSTER.

Zij groeide op in Eindhoven in een gezin met acht kinderen en kreeg al op jonge leeftijd verkering met Jan. In verband met haar studie en werk als botanisch analiste woonde het stel enige jaren in en rond Wageningen. Een kleine advertentie in de Gelderlander bracht hen naar Wamel en wel naar het mooiste plekje van Nederland. Ze wonen daar nu met hun vier dochters aan de Wiel.
Jacqueline heeft van jongs af aan geschreven: dagboeken, brieven, opstellen en korte verhaaltjes. Om “haar hoofd op te ruimen”, om herinneringen te bewaren en om de sfeer van een bepaald moment vast te leggen voor later. Een enkele keer werden haar stukjes gepubliceerd in bladen voor adoptie- of pleegouders en in de Libelle.


Jacqueline met een ijsvogel

Sinds april 2001 verschijnen haar columns wekelijks in regionaal huis-aan-huisblad, “de Waalkanter” onder de titel “Maas en Waalse Mix”. Korte stukjes over zaken uit het dagelijkse leven die haar op dat moment het meeste bezighouden: haar gezinsleven, het opgroeien van de kinderen, de seizoenen, de natuur om het huis, haar werk, actualiteiten ver weg en dichtbij.


"De natuur om het huis"

Hoewel de situaties vaak heel herkenbaar zijn, schrijft ze onder pseudoniem. De inhoud van de stukjes komt vanuit haar eigen leefwereld, raken aan de waarheid, maar kunnen in een column wat extremer of juist milder beschreven worden dan ze in werkelijkheid ervaren werden. Het zijn dus de teksten van Dirkje van de Dijk en niet van Jacqueline Donkers.
Ook voor haar gezinsleden heeft ze de namen aangepast. Voor Jan wordt de naam van zijn vader gebruikt. De oudste dochters (1988 en 1990) worden beschreven met namen die sterke verwantschap vertonen met hun echte namen. De twee kleintjes (1993 en 1996) worden ieder aangeduid met de voornaam van hun biologische moeder. Dit als eerbetoon aan deze moeders die veel van hun kinderen houden, maar er niet voor kunnen zorgen.

Zondag 3 juli 2005 van 15.00 tot 17.00 uur is de presentatie van het boek. Het adres is Waalbandijk 115 te Wamel. Vanaf deze datum is het boek te koop bij de Meermarkt in Wamel, de Readshop in Beneden-Leeuwen en de Streekwinkel in Deest. Bestellen bij de schrijfster kan ook: telefonisch 0487-502119 of via e-mail: donkers44@zonnet.nl

TOP