Snellere internetverbinding maakt het mogelijk een betere kwaliteit foto's te verzenden

31 mei 2003, van de redactie

Zo'n drie jaar geleden bij de start van wamel.net hebben we besloten "onze" site toegankelijk te maken voor iedereen met een computer en modem, uitgaande van en een schermresolutie van 800x600 en de toenmalige standaard internet snelheid van 28,8KB/s.

Die snelheid is niet bijster hoog en we waren dus genoodzaakt een compromie te sluiten tussen kwaliteit (van foto's) en snelheid. De techniek is ondertussen flink verbeterd en de tijd is gekomen om van een nieuwe standaard uit te gaan die ongeveer een factor twee hoger is. Dit betekent een betere kwaliteit foto maar daar staat wel een langere download tijd tegenover! Vindt U de kwaliteit nog niet voldoende of wilt U de gepubliceerde foto's afdrukken (alleen voor prive doeleinden), dan is het in de toekomst mogelijk door met een klik op de betreffende foto het origineel op te halen.

Het is een vrij technisch verhaal maar om het wat duidelijker te maken hieronder enkele voorbeelden:

De foto van een trekzak is een uitvergroting van een detail om te laten zien wat de kwaliteitsverschillen zijn wanneer we uitgaan van het origineel, de huidige en de "oude" kwaliteits norm.
Het bovenste stukje is vrijwel de originele kwaliteit, het zou met een snel modem ongeveer 60 seconden duren om de hele foto op het scherm te krijgen. Het middelste gedeelte is in de kwaliteit zoals we van nu af aan gaan gebruiken (duurt ongeveer 10-15 seconden voor de complete foto) en het onderste gedeelte is in de kwaliteit tot 30 mei 2003 (5-10 seconden).

Hierboven links de originele foto, daarnaast de huidige kwaliteit en rechts de foto in de resolutie zoals we tot nu toe gebruikten.

Top