Johan en Theo fietsen voor de Kinderboerderij in Wamel naar Santiago de Compostella

Tekst: Ab. Foto's Bas,Hans.Leonie

Een Jaar Later...

Inleiding
Nieuws
Een Jaar Later
Beschouwing
De moeite waard!
Initiatief
Voorpagina

Zorgelijke gezichten, gefronste wenkbrauwen, gemopper over het wanbeheer. In november 2006 maakte de werkgroep de balans op van jaren verwaarlozing van wat ooit een begrip voor Wamel was: d’n bogerd op ‘t eind van de Kerkstraat.

Nu een jaar verder:
Twee grote informatieborden vermelden de naam, opgeduikeld uit de archieven, met koeienletters: “BOGERD DE BOUWEN”. Terecht trekken ze de aandacht, want de verschillen zijn enorm groot. Zichtbaar, maar ook buiten beeld. Want voordat de handen uit de mouwen gingen moest de formele kant geregeld worden. Een hoop gedoe en het duurde ruim een half jaar voordat er echt zaken gedaan konden worden met de eigenaar.


Informatiebord "De Bouwen" wordt met vereende krachten overeind gezet.

Vanaf dat moment kwam de vaart erin.
Nu, november 2007, is ”DE BOUWEN” een blikvanger voor de talloze fietsers en wandelaars die onderlangs of bovenlangs deze visitekaart van Wamel passeren. Er valt een hoop te bekijken. De oude goudrenetten en dikkoppen zijn ontdaan van zuigers en wildgroei. Ze hebben goeddeels hun oude vorm weer terug. De jongere aanplant van na de dijkverzwaring heeft een flinke duw in de goede richting gekregen. De rijen zijn aangevuld met vijfendertig jonge hoogstammen. De gelederen zijn weer gesloten.
Bas, Gerard, Hans, Ans, Jan, Antoon, Tijs, Frans, Wil en Ab hebben gepraat, koffie gezet, geadviseerd, plantschema’s opgemaakt, gemaaid, gemest, hersteld, gestut, gesjouwd, gesnoeid, gestookt en geplukt. Er was sprake van een bescheiden puur biologische en natuurvriendelijke oogst.

Vrijwilligers
Dat nieuwe vrijwilligers zich niet met honderden tegelijk aanmelden is verbazingwekkend. Want “onze” bogerd ligt op een fantastisch lokatie, waar het heerlijk toeven en ontspannen sjouwen is. Waar je de bewonderende blikken van de passanten op je gericht voelt. Waar je de Oude Wiel, de populieren van de Kweldam, de koolvelden en de dijk om heen hebt en voelt. Waar je kunt zompen, modderen en kunt luieren in het gras. Waar veel geld voor fitnesstoestellen kan worden uit gespaard en waar je je nu al kunt verheugen op de weelderige lentebloesem van de breedpeerbomen en de goudrenetten. Waar je straks kunt plukken en profiteren van een ongelooflijke rijkdom aan soorten en rassen zoals:

Noordhollandse Suikerpeer
Gieser Wildeman,
Triomphe de Vienne,
Juttepeer,
Bonne Louise d’Avranche
Kruidenierspeer
Granny Smith
Laxton Super
Groninger Kroon
Zigeunerin
Bramley’s Seedling
Schone van Boskoop
James Grieve
Krozen

Het was en blijft de moeite waard om er de schouders onder te zetten.

Ab Vermeulen

 

Top