december 2003

Het is bijna weer kerstmis, en natuurlijk wilde de kinderboerderij wat bijzonders aan de mensen tonen. Er is veel moeite voor gedaan en er kwam dan ook veel bij kijken ! Maar helaas was deze moeite allemaal voor niks. Op de dag die niet meer stuk mocht gaan, regende het. En het zou allemaal buiten gehouden worden. Dikke pech dus.

KerstMenu

Kerststalletjes 

Kerstboomverbranding

Netbengels

Voorpagina

Maar gelukkig ben ik nog even snel een kijkje wezen nemen, voordat de boel weer opgeruimd zou worden. En wat trof ik daar aan ? Allemaal hartstikke, bijzondere, mooie beeldjes !
Aan Riet vroeg ik waarom ze juist dit aan de mensen wilden laten zien en wat deze beeldjes met kerstmis te maken hadden ?
Ze vertelde met veel enthousiasme dat deze beeldjes de geboorte van Jezus weergeven. Hiermee willen wij aan de mensen laten zien hoe andere landen tegen de geboorte van Jezus en het hele gebeuren rond kerstmis aankijken. We vieren wel allemaal kerstmis, maar toch doet ieder land het weer op zijn eigen manier. Toch zie je bij bepaalde landen dat een deel van de mensen er toch iets anders tegen aankijken dan de meeste mensen denken. Uit elk beeldje kun je wel iets van het land herkennen. Ook al zou je niet weten waar het vandaan komt, dan is het toch gemakkelijk te ontdekken.

Toen Riet uitverteld was vertelde ze nog wat over een paar beeldjes in het bijzonder. Als allereerste liep ze naar Brazilië toe.

Hier vertelt ze dat haar broer vaak op reis gaat en dit kerststalletje had mee gebracht. Zelf is ze hier dol op vanwege de lieve snoetjes van de kleine poppetjes. Maar natuurlijk ook om hun typisch Braziliaans blauw.

Dit mooie beeldje is vrij eenvoudig, maar de toekomst van Jezus staat er al op. Dat is wel heel apart. Dit beeldje komt uit Armenië (Jeruzalem).


Dit kleurrijke huisje is typisch iets voor Peru, lekker vrolijk en vooral heel erg druk van binnen. En die bloemen dan op de zijkant van het huisje, daar denken wij echt niet aan bij een simpele herberg.

Herken je deze vormen en mozaïek niet ? Jawel het lijkt op een berg uit de V.S. Namelijk de Grand Canyon. Je moet goed kijken om er iets te kunnen ontdekken over de geboorte van Jezus.

Dit eenvoudig van hout gemaakte kunstwerk komt uit Finland. Zo is volgens de Finse inwoners Jezus op aarde gekomen. Het is zo simpel gemaakt maar wel heel goed uitgebeeld.


Dit fraaie beeld is met hele donkere kleuren gemaakt. Daaraan kun je dan ook heel duidelijk uit opmaken dat het uit Mozambique ( Afrika ) komt.

Na heel veel interessante verhalen, besluit Riet toch maar eens te stoppen.

Ik vind het zelf allemaal heel erg boeiend. En dankzij Frans van Rossum, Gerard en Rogier van Rossum ( pater van Rossum ) hebben ze dit op de kinderboerderij kunnen neerzetten. Die sparen deze beeldjes namelijk.
Helaas voor de kinderboerderij en de mensen die dit allemaal georganiseerd hadden, kon het allemaal niet doorgaan. Maar … volgend jaar beter !!!

Groetjes Daphne van Doornspeek.

Groetjes, De Wamelnettertjes

TOP