september 2003

Met een appel in de hand, fietsen door het boerenland…

In de gemeente West Maas en Waal is een fietsroute gemaakt t.g.v. het de Open Monumenten Dag op zondag 14 september.

 

 

Geboren uit de Maas en de Waal is ons rivierenland altijd een agrarische streek geweest. Men kan het boerenleven opsnuiven in al zijn facetten.

Men is van harte welkom op een aantal boerderijen om eens te komen kijken,

  • U bent welkom in een molen,
  • U kunt een film over de ruilverkaveling zien
  • En de Maas en Waalse fruitboeren bieden de fietsers onderweg gratis sappig en gezond Maas en Waals fruit aan.

Uw route voert langs weteringen en gemalen die zo een belangrijke rol speelden in de ontginning van Maas en Waal.

Er zijn eigenlijk twee routes: één door het westelijk deel van de gemeente en één door het oostelijke deel die een verlenging is van de eerste route. Het westelijke deel is 27 kilometer lang. Daar bezoekt u de uitspanning het Tolhuis, drie boerderijen, een molen en een kinderboerderij.

Een boerderij betekende dat men er alle takken van de landbouw bedreef. Zo is er een gemengd boeren bedrijf dat min of meer nog in de staat is zoals het was toen het tijdens de ruilverkaveling verplaatst werd van de dorpskom naar de polder. Daarnaast bent u ook welkom op een moderne veehouderij die zich in de loop der jaren heeft aangepast aan de eisen der tijd. Daar bepalen dingen als automatisering, mechanisatie en doelmatigheid de bedrijfsvoering. Maar u zult op alle plekken in de eerste plaats de liefde voor de omgang met dier, boom en plant aantreffen, want dat is de feitelijke drijfveer voor iedere rechtgeaarde boer.

U kunt de route beginnen op drie plekken:

  1. Het feitelijke startpunt ligt bij het Tolhuis in Wamel, Nieuweweg 6, 0487-502719. Er is voldoende parkeergelegenheid als u uw auto wilt parkeren en vanaf dit punt de route per fiets wilt volbrengen.
  2. U kunt ook starten bij de molen in Alphen. Die ligt aan de Molendijk 15 in Alphen. Ook hier kunt u de auto parkeren en de route aanvangen.
  3. Een derde startpunt ligt in Dreumel bij de café De Driesprong, Rooysestraat 107 A.

Een route, bestaat uit een uitvoerige historische beschrijving, een kaartje en een korte routebeschrijving en kost slechts 50 eurocent Ze is samengesteld door vele vrijwilligers die daar uit liefde voor de streek met hart en ziel aan gewerkt hebben. Dat is ook de charme en de kracht van de boerenroute. Het is geen commercieel gebeuren, u wordt door mensen uit de streek rondgeleid in hun eigen dorpen, in hun eigen polder.

In de route is ook de kinderboerderij in Wamel opgenomen. Bij deze boerderij die in het park de Grote Gemeente ligt, is de verzorging van de dieren is samen met een grote groep vrijwilligers in handen van verstandelijk gehandicapten.

U kunt de route uitbreiden met nog eens ruim 20 km, ook in de beschrijving opgenomen, die u door het oostelijke deel van de gemeente leidt en waar u ook welkom bent op het streekmuseum Tweestromenland aan de Pastoor Zijlmansstraat in Beneden Leeuwen. Daar krijgt u een beeld de armoede in de streek, waar boeren naast hun werkzaamheden op de boerderij vaak nevenactiviteiten hadden zoals onder andere klompen maken en rietdekken, om naast hun karig verdiende zelfgebakken brood, toch nog wat vlees te kunnen eten. In het Streekmuseum is naast de gebruikelijke collectie, door de Bewaorsmiense een tentoonstelling ingericht over het zware boerenleven.

TOP