nov 2005, tekst:Harry Verploegen , foto's:Slagvaardig

In het kort de geschiedenis van de damvereniging Slagvaardig uit Wamel, de periode vanaf 1947

Menu

DenksportGala

Contactgegevens

Geschiedenis

KNDB

DamWeb

Voorpagina

Hoe het begon...
Damvereniging Slagvaardig is opgericht in 1947 door enkele enthousiaste dammers uit Wamel die besloten om wekelijks bij elkaar te komen en tegen elkaar te dammen. Opzet was elkaar uit te dagen en door regelmatig tegen elkaar te spelen het niveau van het dammen te verbeteren. De eerste jaren werden, met ca. 10 a 15 spelers, op deze manier ingevuld. Verder werd af en toe een wedstrijd gespeeld tegen een vereniging uit de omliggende dorpen. In de loop van de veertiger en de vijftiger jaren van de vorige eeuw had bijna elk dorp in Maas en Waal een damvereniging. Als clublokaal heeft men vroeger diverse locaties gehad zoals, het veerhuis, cafetaria van den Hurk, de kantine van de steenoven en zelfs bij leden thuis. Nu maakt Slagvaardig al meer dan 25 jaar van het VTC gebruik als clublokaal.


Een slagvaardig team

Koninklijke Nederlandse Dam-Bond...
Rond 1955 werd de Maas en Waalse Dambond opgericht en speelde Slagvaardig in een competitie tegen de Maas en Waalse verenigingen in een, wat men noemde, wilde bond (niet aangesloten bij de K.N.D.B.). Rond 1960 sloot men zich aan bij de officiële Koninklijke Nederlandse Dam-Bond (K.N.D.B.). Vanaf dat moment werden de leden ingeschreven bij de K.N.D.B. en betaalde daarvoor een gedeelte van de contributie als afdracht aan de Bond.
Hierdoor kon men inschrijven voor, en deelnemen aan officiële wedstrijden van de bond en de eigen afdelingen: District Zuid van Gelderland en de Gelderse Dambond.


Receptie jeugdteam van basisschool "De Laak" uit Wamel

Slagvaardig heeft meestal in de 1e klasse van District Zuid van Gelderland gespeeld met het eerste team en een aantal jaren zelfs in de Gelderse Hoofdklasse. Op dit moment heeft de vereniging 2 teams, het 1e in de 1e klasse en het 2e in de derde klasse van District Zuid van Gelderland. De vertegenwoordigende teams spelen in de competities normaal gesproken 1 keer tegen elkaar per seizoen, de helft van de wedstrijden uit en de andere helft thuis. Het jaar daarop wisselt dit.

Jeugdafdeling...
In het verleden heeft Slagvaardig jarenlang een jeugdafdeling gehad met spelers die op de diverse jeugdtoernooien goede resultaten behaalden. Zo is een viertal van de vereniging 1 keer 2e van Nederland geworden. De beste jeugdspelers die Slagvaardig heeft gehad zijn de tweelingbroers Carlo en Hessel van de Hurk uit Wamel.


Kampioen Carlo van de Hurk

Carlo is 1 keer Nederlands Kampioen geweest bij de Aspiranten (16-18 jaar). Vanaf 1990 is de jeugdopleiding door gebrek aan jeugdleiders langzaam verdwenen.   Dit jaar is echter weer een jeugdopleiding gestart om te proberen het dammen in de regio actief te houden.


Jeugdteam van basisschool "De Laak"

Samenwerken...
In 1997 is Slagvaardig gaan samenwerken met DDC (= Drutense Dam-Club)  en zijn we samen, als Damvereniging Maas & Waal, aan de competitie mee gaan doen. In 2002 is DDC opgeheven en een aantal leden in Wamel lid geworden.
Slagvaardig is nu dus helaas nog de enige damvereniging in heel Maas & Waal.
Van de oprichters uit 1947 leven nu nog 3 leden, inmiddels allemaal 80 jaar of ouder.

Harry Verploegen (Voorzitter / Penningmeester D.V. Slagvaardig)

TOP