Met dank aan Google Earth
Tekst Ab en Frans, Foto's Hans

Populieren in de Waalsteeg en Oude Waalsteeg.

Inleiding
Geschiedenis
Populieren in de Waalsteeg
Voorpagina


Het zijn maar waaibomen. Bedoeld om na een jaar of dertig gekapt te worden en waaibomenhout te leveren.

Gelukkig werden ze voor het grootste gedeelte met rust gelaten, nadat een aantal verontruste Wamelnaars in 1989 de gemeente daartoe kon overhalen.


De Waalsteeg gezien vanaf de Waalbandijk

Inmiddels zijn het respectabele vijftigers en ze worden steeds indrukwekkender de populieren langs onze Waalstegen. De grootste exemplaren hebben een omvang van drieëneenhalve meter.
Geen misverstand: ze kunnen nog heel wat jaren mee. Een prachtig bewijs vormt de oudste zwarte populier van Maas en Waal: de Kopse boom in Heerewaarden. Geplant tussen 1880 en 1890!
Je kunt van ze zeggen wat je wilt. Dat ze zo gewoon zijn. Dat ze in de lente massa’s witte pluizen verspreiden. Dat ze geen mooie herfstkleuren produceren. Dat elke storm een lading takken oplevert. Dat ze voor insecten en vogels nauwelijks interessant zijn.


De toegang tot de Waalsteeg vanaf de dijk

Maar daar staat heel wat tegenover. De meeste soorten zouden al lang het loodje gelegd hebben als ze voor de zoveelste keer het hoge water rond de stammen spoelt. Zij niet. Geen boom die in de zomer aangenamer ruist, ritselt en fluistert.


De Oude Waalsteeg gezien vanaf de Dorpsstraat.

Nu ze al jaren niet meer worden opgesnoeid heeft zich vooral in de Waalsteeg het onderhout kunnen ontwikkelen en zo een massieve groen muur gevormd. In het licht van een ondergaande zon levert het een verpletterend mooi gezicht op. In de Oude Waalsteeg vormen ze een smalle zuilengalerij die elk uur, elke dag en elk seizoen van kleur en toon verandert
Voor de vele dagelijkse wandelaars, met of zonder hond, bieden de populieren altijd weer een aangenaam wisselend decor. Dat moet vooral zo blijven.

Ab Vermeulen

Wilt U reageren stuur dan een mail naar info@wamel.net.

Top