De Zonsverduistering van zaterdag 31 mei 2003

31 mei 2003, Frans Vroegmans

Vele jaren geleden stonden we als kinderen met een stukje glas, zwart gemaakt met een kaars, op de speelplaats van de jongensschool. Klas bij klas, netjes in de rij op het grasveld. Er was een gedeeltelijke zonsverduistering en dat was zo bijzonder, dat we met de hele school gingen kijken: dat was natuurlijk hartstikke spannend.

Dat heeft destijds zoveel indruk gemaakt, dat ik zaterdagmorgen in alle vroegte naar de Prins Willem Alexanderbrug ben gegaan om weer zo een schouwspel te bekijken, maar nu bij zonsopgang.

Rond tien over vijf was het al behoorlijk licht, de vogels zongen dat het een lieve lust was in de koele zaterdagmorgen. Maar het werd weer donkerder en het gezang verstomde merkbaar. Vlak voor zonsopgang had achter de horizon de verduistering al ingezet en daardoor leek de avond te vallen in die prille morgen uren.

klik op de foto voor het origineel

Het was druk op de brug, zeker twintig tot vijfentwintig mensen stonden met fototoestellen en videocamera’s aan de ballustrade klaar om het schouwspel vast te leggen.

klik op de foto voor het origineel

Men speurde de oostelijke hemel af tot iemand ineens “Ja, daar..!” riep. Aan de noordoostelijke hemel was een vaag rood vlekje zichtbaar.

klik op de foto voor het origineel

Het eerste deel van de verduistering was door de ochtendnevel aan het oog onttrokken geweest, nu zag men de zon langzaam klimmen aan de horizon en steeds feller rood worden. Was het wel de zon ? Het leek op een omgekeerde maan.

klik op de foto voor het origineel

De vogels hadden hun lied weer aangeheven en begeleid door een ochtendsymfonie, gekwetterd door louter fluiten en ondersteund door een enkele koekoek, schoof de maan langzaam weg voor de zon die met de minuut feller werd en zich spiegelde in het rimpelloze Waalwater.

klik op de foto voor het origineel

Het was heel bijzonder. En ach, wat kon er misgaan onze wakkere politie hield toezicht op het gebeuren. Thuisgekomen heb ik eerst koffie gezet, daar was ik wel aan toe…

 

 

 

 

 

TOP

klik op de foto voor het origineel